Werken in de ict is aantrekkelijk, zeker nu er meer banen komen die vragen om ict-kennis. Wat wil je en hoe kom je daar? In de afgelopen maanden zijn hier veel artikelen over dit onderwerp verschenen, maar een eenduidig antwoord lijkt er niet te zijn. Het gaat dus om je gevoel en talent, maar dan nog. Competenties maken het verschil.

Een leuk artikel van Wijnand Lens op Computable.
Waar we ons volledig bij aan sluiten.

De richting in de ict waarin je wilt werken, is maatgevend voor de route die je wilt gaan volgen. Veel bedrijven vragen tegenwoordig minimaal een hbo-diploma, maar zeker niet noodzakelijkerwijs in een van de ict-richtingen. Wat wel noodzakelijk is, zijn de juiste en up-to-date certificeringen.

Wijnand Lens vertelt; “Zelf heb ik kandidaten aangenomen met hbo psychologie of fysiotherapie, gewoon omdat ze het niveau hadden en in de ict wilden werken. Voor een bedrijf is het dan zaak dat ze het werk- en denkniveau hebben en niet zozeer de inhoudelijke skills – want die worden snel genoeg aangeleerd.”
Wij zijn van mening dat het draait om competenties. Houding, gedrag en de bereidheid om alle je talenten in te zetten voor een optimaal resultaat.
Wijnand Lens legt verder uit;

 

Traditionele ICT

Bovenstaande is prima als je in de traditionele ict terecht wilt komen, zoals de administratieve kant, programmering, analyse, ontwerp, projectmanagement. Natuurlijk moet je je dan naast je diploma ook verdiepen in verschillende manieren van werken, zoals agile, scrum, DSDM, ITIL en devops. De gebruikte methoden bij je werkgever bepalen in hoge mate hoe je moet acteren en daarom is het van belang om inhoudelijke kennis te hebben van de methode die gebruikelijk is.

Wil je deze richting in, dan kun je je pijlen richten op de grote bedrijven met veel administratieve software. Om veel te leren, is een groot consultancybedrijf met interne trainingsmogelijkheden een uitstekend alternatief. Veel van deze bedrijven staan ook op de grote banenmarkten.

 

Progressieve kant

Voor de meer progressieve kant is ook een hbo-diploma welkom, maar dat alleen is niet voldoende. Je zult dan moeten verdiepen in andere aspecten van de ict.

Wil je bijvoorbeeld de gaming-industrie in, dan zijn daar een aantal opleidingen voor, maar geen van alle bieden ze een garantie. De gamingwereld zoekt vooral jonge creatieve mensen met diepgaande programming skills die je alleen maar kunt opdoen door het zelf te doen. Deze bedrijven kijken minder naar de opleidingen, maar meer (zoals in de modellenwereld) naar je portfolio van prestaties. Zijn die indrukwekkend, dan is een baan in die richting bijna verzekerd.

Om dit te bereiken, zul je moeten hobbyen en dingen maken en doen. Korte cursussen voor programmering, bootcamps om samen te leren werken, wedstrijden Xtreme Programming, als het maar bijdraagt aan je portfolio.

 

Hardware

Ict werkt niet zonder hardware. Hier heb je veel richtingen in waar ikzelf weinig kennis van heb.
Het is zo dat voor deze kant van de ict veel opleidingen bestaan. De opleidingen in Nederland staan wereldwijd goed aangeschreven, vooral de universiteiten in Twente en Delft lopen hierin voorop. Je talent moet wel liggen in de techniek en niet zozeer in de programmatuur.

Robotisering is sterk in opkomst en er zullen in de komende jaren veel ontwikkelingen op dit gebied plaatsvinden. De vermenging van techniek en gaming is populair en kandidaten die op dit snijvlak weten te opereren, zullen gewild zijn.

 

Hard en veel

Ook ik kan geen pasklare oplossing bieden. Een ding is zeker: om te slagen in de ict moet je hard werken en veel leren. De beloning voor dit alles is dat je een superleuke baan hebt in een dynamische en ontwikkelende omgeving. Bij deze laatste zin sluiten we ons zeker aan. CANI; Constant and Never-ending Improvement.
(bron; Computable opinie)